Recepty arganový olej

Jahňacie Tajine s olivami

Jahňacie Tajine je tradičné marocké jedlo, ktoré sa volá podľa nádoby, v ktorej sa varí. Keramický hrniec tajine má špeciálny vysokú pokrievku kónického tvaru a vďaka tomu sa odparujúci tekutina rýchlo vyzráža a vracia späť do jedla. Je tak zaručené pomalé dusenie celého pokrmu. Ak však doma tajine nemáte, rovnako dobre vám poslúži akýkoľvek kastról so silným dnom, ktorý je určený k pomalému varenie. Zároveň ak nezoženiete jahňacie mäso, môžete ho nahradiť mäsom hovädzím.

Potrebné ingrediencie:

  • 1 kg jahňacieho alebo hovädzieho mäsa, nakrájané na kocky
  •      1 stredná cibuľa, nakrájaná na plátky
  •      1 stredná cibuľa, nakrájaná najemno
  •      1 lyžica zázvoru
  •      3/4 lyžičky soli
  •      1/2 lyžičky čierneho korenia
  •      1/2 lyžičky kurkumy
  •      1/2 lyžičky šafranu
  •      1/3 šálky arganového oleja
  •      1/2 zväzku zelenej petržlenovej vňate, zviazaný dohromady
  •      1/2 šálky zelených olív
  •      1 šálku vody

Postup:

Plátky cibule vyskladajte na dno tajinu. V miske premiešajte mäso s jemne nakrájanou cibuľou a korením a vložte do pripraveného tajinu. Pridajte ešte vodu, arganový olej a olivy. Navrch položte zväzok petržlenovej vňate. Prikryte pokrievkou, vložte do stredne vyhriatej teplovzdušnej rúry (cca 150 ° C) a pečte približne tri hodiny. Počas tejto doby nie je potreba mäso kontrolovať.

Po troch hodinách vyberte hrniec z rúry a mäso skontrolujte. Mäso by malo byť hotové, ak sa vám ale zdá stále tuhé, tak ho ešte nechajte nejakú dobu v hrnci dusiť. Keď je mäso mäkké, stačí redukovať prípadnú tekutinu a môžete rovno servírovať. Maročania tento pokrm tradične jedia s chrumkavým chlebom.



 

Amlou

Amlou je klasická berberské pochúťka. Ide o sladkú mandľovou pastu, ktorá sa podáva s arabským chlebom, ale môžete ju namazať aj na českej palacinky. Okrem mandlí a medu sa do tejto pasty pridáva aj arganový olej, vďaka ktorému amlou svoju nezameniteľnú chuť.

Potrebné ingrediencie:

  • 200 g mandlí
  •      180 ml arganového oleja
  •      3 4 lyžice tekutého medu
  •      1 2 lyžice cukru
  •      štipka soli

Postup:

Mandle zľahka opražíte nasucho na panvici. Mali by byť opečené a chrumkavé, nesmie byť ale spálené. Mandle nechajte vychladnúť, potom je preložte do mixéra a rozsekajte na veľmi jemnú kašu. Môže to trvať niekoľko minút, než sa z mandlí stane jemná, krémová pasta.

Do tejto pasty zľahka zamiešajte arganový olej. Olej pridávajte postupne, aby sa s mandľovou pastou dobre prepojil. Ak sa vám zdá pasta príliš hustá, pridajte viac arganového oleja. Nakoniec pridajte med, cukor a štipku soli.

Amlou podávajte v mystičce ako dip, do ktorého sa namáča arabský chlieb. Tiež ním môžete potierať palacinky a podávať ako sladký dezert.

Hotový amlou prelejte do uzatvárateľnej nádoby alebo pohára a dajte do chladničky. V chlade vám vydrží dva mesiace. Pred podávaním ho len musíte premiešať.
Copyright © www.prezdravyzivot.sk, provozováno na systému tvorba e-shopu a pronájem e-shopu Shop5.cz

© www.prezdravyzivot.sk

Pri poskytovaní služieb nam pomahaju súbory cookie. používaním našich sluzieb vyjadrujete súhlas s nasim používaním súboru cookie.   Další informace