Recepty Hráška

RECEPTY HÁŠKA PIKANTNÍ- MOŽNÉ OBJEDNAŤ TU



REZNE - zeleninové, syrové, hubové atď.
(4 porcie)
• zmiešame 80 g hrášku so 120 ml vody na cestíčko (hustoty redšia horčice)
• naporcujeme 300 g zeleniny
• kúsky zeleniny namáčame v cestíčku
• kladieme ich do rozpáleného oleja

PLACKY - zeleninové, syrové, hubové ai. alebo ich zmesi
(4 porcie)
• zmiešame 140 g hrášku pikantné sa 250 ml vody na cestíčko
• nakrájame (nastrúhame) 200 g zeleniny
• nakrájanú zeleninu vmiešame do cestíčka (hustota ako na lievance)
• placky vyprážame v horúcom oleji alebo je pečieme v rúre na plechu

NÁTIERKY
• pre osobu použijeme 10 g hrášku na cca 50 ml vody
• cestíčko rozmiešame s vodou a zvoľna varíme na hustú kašu 20 min.
• po vychladnutí našľaháme s tukom 20 g na osobu (olej, maslo a pod.)
• dochutíme nakrájanou cibuľou, kyslou uhorkou a pridáme buď trený cesnak, nastrúhaný chren alebo nakrájanú papriku, paradajky, mrkva, zeler apod.

DRESSINGOV
• základ dresingu pripravíme ako u nátierky. Použijeme však na 5 g hrášku na 25 ml vody
• po vychladnutí našľaháme s jogurtom alebo kyslou smotanou
• dochutíme nakrájanou cibuľou, kyslou uhorkou a pridáme kôpor, bylinky, cesnak a pod.

ZAHUSTÓVANIE OMÁČOK, ŠTIAV, GULÁŠOV A POD.
• pre osobu použijeme 10 g hrášku na cca 120 ml omáčky
• hráškom môžeme nahradiť múku úplne alebo len čiastočne. Hráškom aj múku je vždy potrebné variť minimálne 20 minút
• hráškom možné používať na prípravu bešamelových omáčok

ZAHUSTENIA POLIEVOK - zeleninové, zemiakové, gulášovej (4 porcie)
• vrchovatú polievkovú lyžicu hrášku (30 g) nasypeme do 1,5 litra vlažnej polievky a zamiešame
• varíme cca 20 minút

VO SLANEJ TESTA (cca 30 g za jedno vajce = asi 1 polievková lyžica)
• hráškom zmiešame s múkou a cesto ďalej spracovávame, ako sme zvyknutí.
• hráškom pridávame do:
- Kysnutého testa (knedle, slané pecivo)
- Zemiakového testa (halušky, knedle a i.)

V KARBANÁTKÁCH - zeleninových, syrových pod. (4 porcie - Hraška pikantná / jemná)
• zmiešame 250 g hrášku s 300 g nastrúhanej zeleniny a podľa potreby pridáme vodu
• z cesta tvarujeme fašírky (môžeme obaliť v strúhanke)
• karbonátky vyprážame v horúcom oleji čipečeme na plechu v rúre

PRI GRATINOVANIE - cestovín, zemiakov, zeleniny a pod.
• hráškom rozmiešame vo vode, osolíme a povaríme 20 minút na miernom plameni, až vznikne hustá bešamelová omáčka
• môžeme dochutiť muškátovým orieškom, oreganom a pod.
• vzniknutú omáčkou prelejeme zapekané jedlo a ešte dopečieme v rúre
MOZEČEL, LEČO,ŠPENÁT POD.

• hráškom rozmiešame vo vode, osolíme a povaríme 20 minút na miernom plameni, až vznikne kaša
• pridáme uvarený karfiol alebo podusené papriky a paradajky alebo mrazený špenát
• premiešame a podľa potreby povaríme a dochutíme
• chutnejšie je, keď hráškom povaríme s osmahnutou cibuľkou a Mahá korením

 
Základné recepty hráškom VANILKOVÁ

OBAĹOVANÉ OVOCIE - jablká, broskyne, ananás, banány a iné.
• zmiešame 80 g hrášku so 120 ml vody na cestíčko (hustoty redšia horčice)
• 300 g ovocia nakrájame
• kúsky ovocia namáčame v cestíčku
• kladieme ich do rozpáleného oleja

NÁHRADA VAJEC VO SLADKÝCH CIEST (cca 30 g za jedno vajce = asi 1 pol. Lyžica)
• kysnuté cesto: buchty, koláče, vianočky, lúpačky, plnky, ovocné knedle
• zemiakové cesto: šišky, halušky, knedle a iné.

V PALACINKÁCH A LIEVANCE
• 1/3 múky na palacinky ci lievance nahradíme hrášku vanilka, necháme 20 minút odležať a postupujeme bežným spôsobom

Copyright © www.prezdravyzivot.sk, provozováno na systému tvorba e-shopu a pronájem e-shopu Shop5.cz

© www.prezdravyzivot.sk

Pri poskytovaní služieb nam pomahaju súbory cookie. používaním našich sluzieb vyjadrujete súhlas s nasim používaním súboru cookie.   Další informace